MAALISKUU 2017
Maaliskuussa oli Mikkelin Kesäyliopiston järjestämä seminaari ”Päivitystä kipupotilaan fysioterapiaan” . Seminaari pidettiin Mikkelin kesäyliopiston tiloissa ja se keräsi noin 40-50 kuulijaa. Pidin luentoja vuorotahtiin kollega Petteri Kohon kanssa, jonka väitöskirjatyön aihe oli Kinesiofobia. Petteri kertoi kivun fysiologiaa ja päivitti kiputietoa, minä kerroin faskian osuudesta toiminnallisissa yläraajavaivoissa ja perifeerisessä sensitisaatiossa sekä niskakivuissa ja stressin yhteydessä.
Seuraavat kaksi päivää vietettiin Kyyhkylänkuntoutuskeskuksessa päivittäen FM-tietoja ja kertaillen tärkeimpiä asioita. Vartalon pitkät spiraalirakenteet harjoiteltiin teipaten ja mietittiin rakenteiden osuuutta monisuuntaisiin ja voimakkaisiin liikerajoituksiin sekä kipuun.
Oli mukava tavata ja kuulla, miten faskiamanipulaatio on saanut sijaa fysioterapeuttien jokapäiväisessä työssä ja kuinka erilaisissa tilanteissa on saatu tulosta aikaiseksi. Neurologian, lasten neurologian , postoperatiivisen, urheilu- ja työfysioterapian sekä kipupotilaiden fysioterapiasta on jo kokemusta. Suunnittelemamme monikeskus- tutkimus ei oikein ottanut tuulta alleen, mutta tulavisuus tuo uusia haasteita ja mahdollisuuksia.
Ortonissa järjestettiin ft Minttu Vartian ja TtT Lena Ristolaisen yhteistyönä rakentama TMD-koulutuspäivä. Aihe on ilmeisen yleinen ja haastava ja Ortonin auditorio oli lähes täynnä väkeä. Hammaslääkäreitä, -hoitajia, fysioterapeutteja ja lääkäreitä. Ohjelma oli monipuolinen konservatiivisesta hoidosta leukakirurgiaan. Fysioterapiametodeista oli kaksi luentoa, ft OMT Mikale Falck luennoi manuaalisesta terapiasta ja minun aiheenani oli ” Myofaskiaaliset kivut TMD-vaivojen yhteydessä”. Stressi ja väsyminen ja niihin liittyvät kivut ovat yllättävän yleinen vaiva jo nuorillakin ja siksi näiden vaivojen hoitamiseen tarvitaan muutakin kuin pelkkään purentaan kohdennettuja toimintoja.
Seuraava viikko alkoi maanantaiaamuna kl 10.00 uuden FM I-kurssin kanssa Varalassa, Tampereella. Ihan mahtavaa, että fysioterapeutit ovat niin innostuneita faskiamanipulaation integroinnista omaan työhönsä. Suomi on pohjoismaiden johtava maa faskiamanipulaation osaamisessa – kursseja on järjestetty vuodesta 2012! Useat fysioterapeutit ovat alkaneet kerrata koko kursseja ja monet alkujaan Italiassa tai suomessa italiaksi piettyjä kursseja käyneet ovat kokeneet hyvänä saada rauhassa käydä läpi uudestaan asiat ja päivittää tietoja.
Illalla 21.3.2017 oli ”Pro Bonon” aika – eli menimme TtM, ft omt Marko Rossin kanssa luennoimaan. Fysioterapiaa opiskeleva, aikaisemmalta koulutukseltaan DI, Maija Laurikkala-Dewes järjesti fysioterapiaopiskelijoiden koulutusillan Pro Akatemiassa (TAMK). Marko on tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopistossa ja työn aihe liittyy liikekontrollihäiriöihin ja urheiluvammoihin. Opiskelijat olivat kinnostuneita urheiluvammojen ehkäisystä ja Marko aloitti illan luennoimalla aiheesta, miten harjoitella ja miten urheiluvammoja voi ehkäistä.
Tuntui tosi hienolta, kuinka innokkaita tiedon hakijoita ja halukkaita oppimaan käytännön asioita opiskelijat ovat!!! Kiitos Maija hienosta illasta 🙂
Aiheenani oli lantion liikekontrollihäiriöiden arviointi ja myofaskiaalisten kudosten osuus proprioseptiikassa ja liikekontrollissa. Aika kävi vähiin ja Markon kattava esitys liikehallinnan testaamisesta antoi jo tietoa niin paljon, että selvittelin myofaskiaalisten rakenteiden hermotusta ja osuutta iikehallinnassa.
Maaliskuun 23.-26. päivinä oli Firenzessä World Congress on Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases – ESCEO. KOngressipaikkana oli vanha linnoitus Fortezza Da Basso ja Firenzen kevät kukki kauneimmillaan. Ohjelmassa oli luentoja isossa salissa – johon koko osallistujakaarti mahtui sekä pienempiä symposiumeja. Suurin osa pienemmistä symposiumeista oli ”non-sponsored symposia”, tunnin mittaisia tietoiskuja liikuntalääketieteen alalta. Niitä saattoi olla kuusiskin menossa samaan aikaan ja harmittavia päällekkäisyyksiä oli paljon. Kävimme kuulemassa liikunnan vaikutuksista immuniteettiin, sarkopeniaan, matala-asteiseen tulehdukseen ja artroosiin liittyvään tulehdukseen.
4082 osallistujaa oli kuulemassa viimeisimpiä tutkimustuloksia em. tilojen hoidosta. Suuri mielenkiinto kohdistui osteoporoosilääkitykseen ja ne luennot tapahtuivat yleensä tässä suuressa salissa – kuvassa ensimmäisen illan luento ” Mitä uutta osteoporoosissa”. Ravitsemuksella, etenkin kalsiumin ja D-vitamiinin annostelusta yhdessä -erikseen oli muutama ison salin luento. Kalsiumlisä pelkästään ei auta osteoporoosin ehkäisyssä – D-vitamiinin kanssa sillä on merkitystä mutta paljon muutakin tarvitaan!
”Liike on lääke” – on vanha ja kulunutkin toteamus,mutta niin totta.
Non-sponsored symposia liikunnan vaikutuksista antoi taas erittäin vahvaa näyttöä siitä, kuinka jo pienelläkin rasituksella on merkittäviä terveydellisiä hyötyjä! Voimaharjoittelulla saavutetaan muutakin kuin pelkkää voimaa; vaikutukset tulehdukseen, yleiseen toimintakykyyn ja immuniteettiinkin ovat merkittävät. Oli ihan pakko laittaa tämä huikea kuva voimailevasta ”aikuisesta naisesta” mukaan 🙂 Luento lonkan tekonivelleikkatujen harjoittamisesta jäy kuulematta päällekkäisyyksien vuoksi, ja jäin miettimään, kuinka merkittävää tällaisessa kongressissa olisi tuoda esiin pehmytkudosten merkitystä artroosinivelkivuissa! Siitä ei ollut yhtään esitystä. Onhan näyttöä, että faskiakäsittelyisllä (kuten hieronnallakin) on anti-inflammatorinen ja analgeettinen vaikutus, aivan kuten harjoittelullakin. Kukahan alkaisi tehdä tästä tutkimusta Suomessa?
Kokonaisuudessaan hyvä kongressi, tosin konservatiivisen hoidon osuus jäi pienten symposiumien varaan, mutta ne olivat erinomaisia ja saimme uutta tietoa ja vahvistusta sille, että harjoittelu auttaa! Ensi vuonna ESCEO on Krakowassa19.-22.4. ja kesällä 2018 (27.6. alkaen?) on myös 23. Puijo Symposium Kuopiossa, Liikuntalääketieteen kongressi, johon luennoitsijoita tulee ympäri maailmaa ja saadaan kuulla liikunnan vaikutuksista eri sairauksien yhteydessä, ei vain tule-ongelmissa.
Ponte Vecchio kuvastuu Arno-joen pintaan ja näkymä Firenzen laaksoon länsi puolen kukkulalta.
Firenze on kaunis kaupunki, täynnä historiaa ja taidetta…ja kirkkoja. Pienessä kappelissa Madonna della Querce kuuntelimme alttarimaalausten historiaa ja taustoja. Kuinka siihen aikaan, 1460, raamatullisiin kuviin liitettiin päivittäisten poliitikkojen kasvot ja ilmeet ja viestitettiin pävän polttavia asioita taiteen kautta. Omat silmät poimivat kuvista jotain muutakin; Johannes Kastajan askelluksessa selkeä IRPE liiketesti 🙂