Kesäkuun 3.pvä valmistui taas 20 fysioterapeuttia I-tason FM kurssilta Varalan kesäisissä maisemissa. Nyt van harjoittelemaan ja tapaamisiin fuusiokeskusten ja spiraalien merkeissä 🙂
Kesäkuun alussa on vuosittainen AMF:n (Fascial Manipulation Association) kongressi. Sinne ovat tervetulleita kaikki AMF:n jäsenet, ja jäseneksi pääsee kurssin käytyään ja ilmoittautumalla AMF:n sivuilla.
Kongressia edeltävänä päivänä, 5.6. oli Fascial Manipulation Master Class, joka päivitti tutkimustietoa ja FM-menetelmän kliinisiä arviointimenetelmiä. ”Faskian densifikaatio versus fibroosi” oli Carla Steccon ensimmäinen luento ja pohjasi vastikään julkaistuun saannimiseen artikkeliin. Antonio Stecco esitteli ultraäänen käyttöä faskiatutkimuksissa.
Järjestykseltään seitsemäs AMF:n kongressi oli aiheeltaan ” La viscoelasticita della fascia” ja päivämäärä 6.6. oli asan neljä vuotta siitä, kun aloitimme Maarit Keskisen kanssa FM-kurssin samassa paikassa. Carla Stecco luennoi faskian osuudesta Civini-Mortonin syndroomassa. Antonio Stecco esitteli hyaluronidasen käyttöä spastisuuden hoidossa. Tuulia Luomala, joka sai helmikuussa 2015 opettajapätevyyden ”Veterinary Fascial Manipulation” eli eläinten faskiamanipulaation -opetuksessa luennoi löyhän ”areolaarisen” sidekudoksen osuudesta hevosen faskiajärjestelmässä ja FM:n vaikutuksesta faskiakerrosten liukumiseen.
Sen jälkeen oli vuorossa AMF:n palkitut tutkimustyöt Faskiamanipulaation vaikutuksista tai faskian anatomiasta. Ensimmäisen palkinnon sai Massimo Busato tutkimuksestaan ” Fascial Manipulation in post surgical care; exprimental study of patients after Total Hip Arthroplasty ”. Tutkimuksen mukaan muutamalla FM käsittelyllä saatiin tavanomaiseen kuntoutukseen verrattuna selkästi parempi tulos liikkuvuuden ja toimintakyvyn suhteen varhaisessa vaiheessa.
Toisen palkinnon pokkasin minä ” The effect of Fascial Manipulation in the treatment of musicians upper extremity dysfunction”. Tutkimuksesta tulee suomenkielinen selvitys artikkelit sivulle.
Kolmannen palkinnon jakoi Larry Steinbeck tutkimuksellaan ”The impact of Fascial Manipulation in Physical Therapy Practice”. Tutkimuksessa verrataan selkäkipupotilaiden toipumista tavanomaisen fysioterapian ja FM:n välillä. Tutkimus on vielä meneillään, mutta nyt jo tulokset osoittavat FM:n edun kivun ja toimintakyvyn paranemisessa.Toinen kolmannen palkinnon saaja oli Mika Pihlman tutkimuksellaan ” Anatomical findings and co-operative function of m. deltoid and m. brachialis and its application to the Fascial Manipulation”.
tutkimuksessa havaittiin, että deltoideus lihaksen anteriorinen osa kiinnittyi jänteellä humeruksen tuberculum deltoideumiin, posteriorinen ja lateraalinen osa pinnallisimmilla säikeillään muodostivat jatkumon m. brachialikseen ja syvemmät säikeet kiinnityivät tuberculum deltoideumin yläpuolelle leveälle alueelle. Muutosta tuli anatomian kirjojen tietoon posteriorisen ja lateraalisen osan suhteen.
Kongressin jälkeen osallistuin ensimmäiseen FM-opettajakokoukseen. Käsiteltäviä asioita oli pitkä lista ja vauhtia ja äänekästä keskustelua riitti. Pizzatilaus rauhoitti hetkeksi tilanteen ja lopulta kaikki asiat tuli käsiteltyä ja toimikuntia muodostettiin ja sovittiin uudelle materiaalillekin aikataulu (joka nyt jo on myöhässä 🙂
Kuvassa Andrea ja Carina (Itävalta), Angela ja Sherryl (Kanada) Jarek (Puola) ja Lorenzo (Italia) kaikki vuoden 2011 tuttavuuksia!
Kongressin jälkeisellä viikolla oli FM taso III kurssi, jossa 32:sta osallistujasta 11 oli suomalaisia! Hienoa!!! Carla Stecco ja suomalaiset FM-fyssarit ja yksi fysiatri!
Steccon perhe: Carla, Antonio, Lena ja Luigi järjestivät taas kerran mahtavan kokonaisuuden tietoa, oppia ja mukavaa yhdessäoloa! Pihan oliivipuun hedelmän alut.
Juhannusviikolla oli Göteborgissa Pohjoismainen yleislääkäreiden kongressi, johon Elisabeth Bjelland, kollega Oslosta oli rakentanut symposiumin ”Pregnancy-related pelvic pain: Causes, consequences and management” . Elisabeth on tehnyt väitöskirjansa aiheesta samoin kuin maannaisensa ft Britt Stuge, joiden kanssa kuvassa istutaan edellisiltana roolijakoa seuraavan päivän symposiumiin miettien. Ainoana ei akateemisena tietysti jännitti, mutta olin onnellinen, että kliininen näkemykseni lantion liikekontrollin häiriöstä ja faskian osuudesta lantiokivuissa kelpasi symposiumiin.
Etummaisena Per Kristiansson Ruotsista, joka on tutkinut ja hoitaa lantion ligamenttikipuja ja taustalla Oslolainen ortopedi Thomas J. Kibsgård, joka väitteli keväällä 2015 lantion luudutusleikkauksista synnytysten jälkeisten lantiokipujen hoidossa. Symposium onnistui hyvin ja sali oli täynnä kiinnostuneita kuulijoita. lantiokivuista tiedetään edelleen liian vähän ja faskian osuus kipujen ja liikehäiriöiden aiheuttajana oli uusi näkökohta. Toivottavasti saamme mahdollisuuden tutkia näitä asioita lisää!